RGXPress - stiri non stop societate
You Are Here: Home » Comisia Europeană » Comisia autorizează Spania să prelungească restrictiile temporare impuse în prezent lucrătorilor români

Comisia autorizează Spania să prelungească restrictiile temporare impuse în prezent lucrătorilor români

lucratori romani in spaniaComisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autoritătile spaniole privind prelungirea restrictionării temporare a accesului lucrătorilor români la piata fortei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013, din cauza perturbărilor grave care afectează piata fortei de muncă din această tară. Aceste restrictii nu pot fi mentinute după sfârsitul anului 2013, întrucât restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucrătorilor români si bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si României încheiat în 2005. Această clauză permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucrătorilor din Bulgaria si România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pietei fortei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei. Spania si-a deschis piata fortei de muncă pentru lucrătorii români si bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia a autorizat Spania să restrictioneze temporar libera circulatie a lucrătorilor români până la 31 decembrie 2012 (a se vedea IP/11/960 si MEMO/11/554).

Comisia va monitoriza situatia pietei fortei de muncă din Spania prin intermediul actualizărilor furnizate de autoritătile spaniole o dată la trei luni si îsi rezervă dreptul de a abroga, în orice moment, decizia de restrictionare a accesului la piata fortei de muncă, în functie de evolutiile constatate. Comisia urmează să notifice această decizie Consiliului de ministri al UE. Statele membre au la dispozitie două săptămâni pentru a solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei.

Libera circulatie a lucrătorilor este una dintre libertătile fundamentale garantate de Tratatul UE. Ea permite cetătenilor UE să se deplaseze liber în orice stat membru pentru a lucra (fără să aibă nevoie de un permis de lucru) si să locuiască acolo în acest scop. Cu toate acestea, Tratatul din 2005 privind aderarea Bulgariei si a României la UE prevede că, pentru o perioadă de tranzitie de maximum sapte ani, statele membre au posibilitatea de a restrictiona partial sau total accesul lucrătorilor din Bulgaria si România la pietele respective ale fortei de muncă.

Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulatie în 16 state membre (Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia). Nu se aplică restrictii între România si Bulgaria. Dintre celelalte 9 state membre (Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Malta, Tările de Jos, Austria si Regatul Unit), unele au simplificat conditiile sau procedurile de acces la piata fortei de muncă, în comparatie cu conditiile si procedurile aplicate înaintea aderării.

În general, potrivit raportului Comisiei din noiembrie 2011, Evolutii economice si sociale în Europa 2011 (p. 274), libera circulatie a lucrătorilor a avut un impact economic pozitiv la nivelul UE si a generat crestere economică în tările-gazdă. Raportul respectiv atrage atentia asupra unor estimări potrivit cărora fluxurile de populatie din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria si România în perioada 2004-2009 au avut un impact de până la 0,9% asupra nivelului productiei potentiale a statelor membre UE-15.

(RGXPress – stiri non stop societate)

About The Author

Number of Entries : 34784

Leave a Comment

Close
Bine ati venit la Tudor s Play Club
Spuneti-le si prietenilor dumneavoastra de Tudor s Play Club
Scroll to top